Moederschap met Fibromyalgie

image

Mama zijn met Fibromyalgie.  Soms lastig soms ‘normaal’ Maar altijd de moeite waard!

8 maanden geleden werd ik mama van een prachtig meisje. Hoe blij we met haar zijn ik maakte mij best wel ongerust al voor ik zwanger werd. Voor iedereen die niet weet wat Fibromyalgie is: Heel kort door de bocht het is reuma van je spieren en bindweefsel. Maar daarbij heb je nog een hele rits andere klachten zoals migraine, vermoeidheid, slapeloosheid, depressie/down voelen en nog veel meer. Bedenk je eens de pijn in je lichaam tijdens je ergste griep die je ooit hebt gehad en vermenigvuldig dit door 10. Dit  is een fractie van de pijn die ik dagelijks voel. Ook pijnstillers helpen hier niet tegen.

Ja en dan besluit je om te proberen en kind te krijgen. Nu heeft Fibromyalgie geen effect op je vruchtbaarheid, sterker nog ik was na eet eerste keer seks zonder pil gelijk zwanger, maarja je zit dan met de vraag kan mijn lichaam de zwangerschap wel aan en vooral ook de jaren erna. Hoe zal het gaan met haar uit bed halen en optillen, spelen en stoeien, en alle andere dagelijkse dingen. 

Ik heb twee maanden borstvoeding kunnen geven waar ik al heel blij mee ben. Het heeft veel van me gevergd maar het was het waard. Na die twee maanden zei mijn lichaam laat maar zitten ik hou ermee op. We zijn toen ook overgestapt op flesvoeding. En dat gaat prima ze een heerlijke vrolijke chubby baby.

Ja en het moederschap, het is soms heel zwaar mijn vriend werkt in de horeca en is vaak in de avond weg. Ik heb geen contract gekregen bij mijn werkgever dus zit al een tijdje thuis. Het is heerlijk om even fulltime mama te zijn. Zeker als ik in de middag meedoe met een dutje (als ze die doet maar meestal niet haha) is het goed te doen. Vooral omdat ik per nacht een paar uur minder slaap dan ik nodig heb. En ja er zijn dagen dat ik het een stuk minder goed kan hebben allemaal. Gelukkig kan ik dan mijn moeder of schoonmoeder vragen om even op te passen. 

Maar al met al gaat het prima zolang ik maar in de gaten houd wat ik doe zodat ik niet over mijn grenzen ga. En ja als dat wel een keer gebeurt is dat toch minder erg omdat je er zoveel voor terug krijgt. Een lach een knuffel en onvoorwaardelijke allesomvattende liefde voor je kind. Alleen een ouder kan dat begrijpen. 

Hebben jullie ook een aandoening/ziekte waardoor het moederschap net iets anders gaat dan normaal? 

x Rianne

Ps. Ik weet dat is de laatste tijd geen nieuwe artikelen geplaatst heb sorry daarvoor er spelen en speelden meerdere dingen in mijn privé leven waarover ik niet kan en wil schrijven en die zo’n beetje al mijn aandacht opslokken. Ik hoop dat de storm binnenkort een beetje gaat liggen en alles op zijn plaats zal vallen zodat ik meer tijd heb voor mijn blog! Sorry ladies.

x Rianne

Advertenties

5 gedachten over “Moederschap met Fibromyalgie

 1. Heel erg herkenbaar de vraag hoe je lichaam het allemaal zal gaan trekken tijdens maar vooral na de zwangerschap.
  Fijn om te lezen dat je het red en dat het gewoon mogelijk is met fibromyalgie.

  Ik heb zelf ook fibromyalgie en tevens nog een andere vorm van reuma. Inmiddels ben ik bijna 34 weken zwanger. Ik sta er van te kijken dat mijn lichaam het momenteel nog redelijk trekt al wordt het natuurlijk wel langzaam zwaarder. Ook ben ik vooral benieuwd hoe mijn lichaam gaat herstellen na de zwangerschap maar alleen de tijd zal het ons gaan vertellen.

  Ik ben je blog een tijdje terug via Google tegen gekomen omdat ik nieuwsgierig was naar andere mensen met kinderen en fibromyalgie. Je hebt al leerzame blogjes geschreven.

  Sterkte met de omstandigheden waarin je momenteel zit privé en ik lees graag je volgende blogjes mee.

  • Hai Janke,

   Ik ben enorm blij dat je tot nu toe al wat aan mijn blog hebt gehad. Dat is precies de reden waarom ik ben begonnen met schrijven ik kon er zo weinig over vinden dus dat ik 1 iemand al kan helpen met informatie maakt het voor mij een succes!

   Het is inderdaad verrassend hoe goed je lichaam tegen iets als een zwangerschap en straks een bevalling kan. Je zou bijna zeggen dat het ervoor gemaakt is haha. En ja zelfs voor ons is het best te doen. De clichés zoals je weet waar je het voor doet en het hoort erbij kloppen ook. Als wil je op een gegeven moment iedereen slaan die het zegt. We geven gewoon de hormonen de schuld!!

   Ik ben heel erg benieuwd hoe het jou verder vergaat hou me op de hoogte.

   x Rianne

 2. Wat fijn om over jouw ervaringen met het moederschap te lezen. Ik heb zelf ook fibromyalgie en een kinderwens. Ben nog niet zwanger, dit zal ook nog wel even duren, want wil eerst mijn studie nog afronden. Aangezien ik dit al behoorlijk pittig vind in combinatie met werken, vind ik het ook spannend hoe een zwangerschap en de zorg voor een kindje daarna zal zijn. Fijn om jouw ervaring te lezen. De reumaverpleegkundige zei destijds ook dat het nog een stuk zwaarder zal zijn dan voor een gezonde vrouw, maar dat ik me hierdoor vooral niet moest laten beïnvloeden.
  Daar houd ik me maar aan vast 🙂

 3. Zie nu dat je blog al van een tijdje geleden is. Hoop dat alles goed gaat en dat je gewoon heerlijk aan het genieten bent van je gezinnetje!

  • Hai Manon,

   Ik ben enorm blij dat je wat aan mijn artikelen hebt! Ja het is zwaar enorm zwaar zelfs af en toe. Maar het is het echt waard zo’n kleintje lekker zien groeien en haar eerste woordjes zeggen en knuffel en kusjes geven is zo geweldig en maakt alle vermoeidheid, frustratie en pijn dubbel en dwars goed!

   Er Staat inmiddels ook een nieuw artikel online en ik ben van plan om weer te schrijven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s